Descoperirile anului 2016 în autism

În 2016, majoritatea cercetărilor s-au axat pe factorii genetici ai autismului. Iată câteva descoperiri importante din domeniul geneticii și neuroștiinței:

  • Cercetătorii au identificat o anormalitate cerebrală, ce poate fi observată încă de la vârsta de 2 ani și poate fi detectată de tomograf: o canelură mai puțin adâncă decât normal, aflată în zona Broca, responsabilă pentru producerea limbajului. Această anormalitate ar putea explica dificultățile de comunicare ale autiștilor și poate semnaliza timpuriu probleme de limbaj.
  • La bărbații autiști au fost observate conexiuni neuronale anormale în lobul frontal (implicat în dezvoltarea limbajului și interacțiunea socială), care sunt mai accentuate la cei care au avut ecolalie târzie.
  • Trei molecule corelate cu autismul activează împreună o zonă din creier responsabilă de procesarea informației vizuale.
  • La copiii autiști gena p53, care are rolul de a atenua dăunarea celulelor cauzată de factori externi, este de două ori mai probabil să fie afectată, iar acest deficit este prezent și la tații lor. Descoperirea constituie astfel un argument în plus pentru cauza genetică a autismului.
  • Tulburările de procesare senzorială ar putea fi cauzate de deficitul genei PTCHD1, care împiedică astfel filtrarea stimulilor auditivi.
  • Unii copii autiști prezintă mutații în gena DIXDC1, care aparent alterează dezvoltarea și conexiunea celulelor nervoase, astfel că sinapsele nu se dezvoltă complet și activitatea neuronală este limitată.
  • Au fost identificate 43 de gene comune pentru autism și cancer. Alt studiu a arătat că persoanele diagnosticate cu autism au mai multe gene mutate, implicate în cancer, dar paradoxal au mai puține șanse de a dezvolta cancer pe parcursul vieții.
  • O analiză genetică a 1700 de familii cu membri diagnosticați cu ASD a revelat că persoanele cu autism au mai multe mutații în „genele esențiale”.
  • Au fost dezmințite studiile conform cărora gripa în timpul sarcinii sau antidepresivele administrate în timpul sarcinii ar crește riscul de autism.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: